Soa Aids Nederland: H-TEAM komt met snelste aanpak van hiv ooit

Ruim 70% van de nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben.

Oproep tot alertheid acute hiv-infectie

Juist in de beginnende fase van hiv, de ‘acute hiv-infectie fase’, wordt het virus het makkelijkst doorgegeven. Om verdere overdracht te voorkomen en voor de eigen gezondheid is het daarom belangrijk om al in deze fase met hiv-remmers te beginnen. Daarom starten, in het kader van het H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam) initiatief, Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam dinsdag 18 augustus met een nieuwe aanpak die geïnfecteerde MSM ondersteunt bij het zo snel mogelijk vaststellen en behandelen van hun hiv-infectie.

Hebikhiv.nl

Aan de basis van de nieuwe aanpak staat de ‘Symptomencheck’, een vragenlijst die mannen zelf invullen op www.hebikhiv.nl. Aan het begin van een infectie doen zich vaak bepaalde symptomen voor. Wanneer blijkt dat mannen, kort na het hebben van onbeschermde seks, verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen zij via de Symptomencheck een verwijsbrief waarmee zij direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam. Daar opent 18 augustus een speciaal loket voor acute infecties. Een nieuw testapparaat daar spoort meteen bij de eerste symptomen een hiv-infectie op. Bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam is vervolgens een versnelde procedure ingericht die ervoor zorgt dat iemand met een acute hiv-infectie diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.

Snelste aanpak ooit

“Zo snel als nu hebben we bij een beginnende hiv-infectie nog niet eerder kunnen handelen”, zegt Wim Zuilhof, programmaleider Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM) van Soa Aids Nederland. “Met dit nieuwe testtraject kan de infectie nog eerder worden opgespoord. En dat is belangrijk in de strijd tegen hiv, want tijdens de acute hiv-infectiefase kan het virus zeer makkelijk worden doorgegeven. Snelle behandeling in deze fase voorkomt dat. Ook voor de eigen gezondheid is het in die eerste fase belangrijk dat zo snel mogelijk met medicijnen wordt gestart. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat het immuunsysteem beter intact blijft als je zo snel mogelijk na infectie start met hiv-remmers. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.”

Over het H-TEAM

Amsterdam is de eerste Europese stad die start met een project om de verspreiding van hiv op stadsniveau te elimineren. Het H-TEAM is een samenwerkingsverband van alle partijen die betrokken zijn bij hiv-bestrijding en de doelgroepen. Het H-TEAM krijgt steun van het Aids fonds en andere sponsoren. Binnen het H-TEAM werken samen: Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Stichting HIV Monitoring (SHM), RIVM, Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland en de Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen. Het H-TEAM combineert de nieuwste medische inzichten met psychosociaal onderzoek en campagnes gericht op risicogroepen, huisartsen en andere zorgprofessionals. Als het project succesvol blijkt, wordt het uitgebreid op nationaal niveau.

Lees het volledige artikel op de website van Soa Aids Nederland.

Recommended Posts