Recente publicatie van het Road Map project uitgelicht in eLife Insight

In augustus 2022 heeft het H-TEAM’s Road Map project en collega’s – waaronder Alexandra Blenkinsop als eerste auteur – hun eerste artikel gepubliceerd in eLife getiteld “Estimating the potential to prevent locally acquired HIV infections in a UNAIDS Fast-Track City, Amsterdam”.

Het artikel beschrijft het gebruik van fylogenetische bomen in combinatie met andere patiëntgegevens zoals postcode (PC4) om de Amsterdamse hiv-transmissieketens en haar kenmerken waar te nemen. De resultaten laten zien dat onder zowel Amsterdamse MSM (men who have sex with men) en Amsterdamse heteroseksuelen de meeste infecties in 2014-2018 een Amsterdamse bewoner als bron hadden. Van deze lokaal opgedane infecties werden de meeste gevonden in in het buitenland geboren MSM, gevolgd door in Nederland geboren MSM.

De inzichten helpen ons begrijpen dat er nog steeds een aanzienlijk potentieel is voor lokale interventies op stadsniveau om de hiv epidemie aan te pakken, met een voorgestelde nadruk op zowel in het buitenland als in Nederland geboren MSM.

In eLife Magazine’s Insight story getiteld “Transmission Histories: Traversing missing links in the spread of HIV: Combining clinical and genetic data can improve the effectiveness of virus tracking with the aim of reducing the number of HIV cases by 2030 wordt Blenkinsop et al.’s publicatie geprezen voor de uitbreiding van de standaardbenadering van het reconstrueren van transmissiegeschiedenissen van HIV-1-sequenties door het samenvoegen van informatie van klinische biomarkers en andere patiëntgegevens. De auteurs stelden ook dat de methoden van Blenkinsop et al. gezien kunnen worden als een cruciale stap voor andere steden in het FastTrack-initiatief. Het gehele artikel kunt u hier vinden.

Recente berichten