PrEP: infectie voorkomen

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Binnen het H-TEAM onderzoekt GGD Amsterdam de toepasbaarheid van PrEP (pre-expositie profylaxe) voor hiv-preventie: het AMPrEP (Amsterdam PrEP) project.

 

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat medicatie wordt ingenomen voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. PrEP bestaat uit één pil, Truvada. Hierin zitten twee geneesmiddelen die ook worden gebruikt voor behandeling van hiv, namelijk emtricitabine en tenofovir disoproxil. Door PrEP wordt het voor hiv moeilijker om cellen te infecteren. Ook kan hiv zich moeilijker vermeerderen. Daarom heeft iemand die PrEP slikt een veel minder grote kans om met hiv geïnfecteerd te raken.

prep

Doel AMPrEP-studie

Doel van het onderzoek is de toepasbaarheid van PrEP (pre-expositie profylaxe) voor hiv-preventie te onderzoeken. Onderzocht wordt hoeveel homomannen en transgender personen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht en ons project is het eerste dat deelnemers de keuze geeft tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema rondom seks. De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaardinterventie voor hiv-preventie in Nederland. Meer informatie over de AMPrEP-studie staat op de site van de GGD.

waarom-w

Waarom is PrEP een belangrijke strategie?

Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt de laatste jaren heel licht. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 900 mensen de diagnose hiv-infectie, waarvan 162 in Amsterdam (2015). PrEP kan dit aantal omlaag brengen. In 2015 werd 65% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Daarom zijn homomannen de doelgroep van dit eerste onderzoek.

Lees meer >>

aanpakken

Hoe pakken we dat aan?

Tussen augustus 2015 en juni 2016 zijn 376 mensen gestart met PrEP: 374 homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, en 2 transgender vrouwen. Van deze mensen zijn er 273 gestart met dagelijks PrEP. De rest koos voor incidenteel PrEP-gebruik rondom seks. De PrEP wordt verstrekt van augustus 2015 tot en met mei 2018.

Lees meer >>

resultaat-w

Resultaten:

Tussentijdse resultaten worden gedurende het project bekend gemaakt, definitieve resultaten begin 2019.

Lees meer >>

Team

Elke H-TEAM-pijler wordt uitgevoerd door een multidisciplinaire werkgroep.
De leden van het AMPrEP-onderzoek zijn:

 • Gerard Sonder
  Gerard Sonder

  Lid
  GGD Amsterdam

 • Yvonne van Duijnhoven
  Yvonne van Duijnhoven

  Lid
  GGD Amsterdam

 • Roel Achterbergh
  Roel Achterbergh

  Lid
  GGD Amsterdam

 • Henry de Vries
  Henry de Vries

  Principal Investigator
  GGD Amsterdam
  Amsterdam UMC

 • Maarten Schim van der Loeff
  Maarten Schim van der Loeff

  Lid
  GGD Amsterdam

 • Maria Prins
  Maria Prins

  Principal Investigator
  GGD Amsterdam
  Amsterdam UMC

 • Udi Davidovich
  Udi Davidovich

  Lid
  GGD Amsterdam

 • Arjan Hogewoning
  Arjan Hogewoning

  Lid
  GGD Amsterdam
  Amsterdam UMC

 • Elske Hoornenborg
  Elske Hoornenborg

  Projectleider
  GGD Amsterdam

Nieuws