Parool: Aantal hiv-diagnoses in Amsterdam in 5 jaar gehalveerd

Snellere hiv-testen, een behandeling in een vroeger stadium van de infectie en nieuwe campagnes. Amsterdam drukt het virus steeds verder de kop in.

Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad is in vijf jaar tijd gehalveerd naar 162 in 2015. Dat is opvallend, want jarenlang schommelde het aantal mensen dat te horen krijgt dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, tussen de 300 en 360 per jaar. Ook landelijk is een daling te zien in de cijfers van de Stichting HIV Monitoring.

Combinatie van factoren

Er is niet één magisch moment geweest waarop de halvering van nieuwe hiv-diagnoses is ingezet, zegt Peter Reiss, directeur van Stichting HIV Monitoring en hiv-arts van het eerste uur. “Het is een combinatie van factoren.”

Al vermoedt hij dat veel winst wordt geboekt met een nieuwe aanpak waarbij mensen meteen na de diagnose aan hun behandeling beginnen. “Dat blijkt niet alleen goed voor de prognose van de individuele patiënt, maar minimaliseert ook de kans op het overdragen van de infectie.”

Sinds 2014 werken partijen die in Amsterdam hiv bestrijden, zoals de GGD en ziekenhuizen, samen in het H-TEAM met het doel hiv-infecties uit te bannen.

De GGD houdt een proef waarbij mannen die seks hebben met mannen de hiv-remmer PrEP krijgen, er zijn campagnes om mensen te wijzen op de symptomen en huisartsen zijn voorgelicht hoe ze hiv bespreekbaar maken.

Sneller opsporen

“Maar ik durf niet hardop te zeggen dat we daar in 2015 al de vruchten van plukten. Misschien in het staartje,” zegt Reiss, tevens projectleider van het H-TEAM.

Reiss vindt het echter te vroeg om te juichen. “We zijn er nog niet. Uit cijfers blijkt ook dat nog steeds 45 procent van de mensen dat een hiv-diagnose krijgt, te laat bij de dokter komt en al een ernstig verstoord afweersysteem heeft of zelf aids heeft.”

“Als je mensen kort na de infectie wilt behandelen, moet dat omlaag. Sneller opsporen en nieuwe infecties voorkomen, dat vraagt nu al onze inspanningen.”

Lees het volledige artikel op de website van Het Parool.

Recente berichten