Over H-TEAM

Ontstaan H-TEAM – Prof. Dr. Joep Lange – “Het einde van hiv in Amsterdam”
“Het einde van hiv in Amsterdam” – dat was één van de ambitieuze missies van professor Joep Lange. Voor de fatale vlucht met MH-17 in juli 2014 startte Joep een innovatief project waarin alle betrokken organisaties samenwerken om hiv te stoppen in Amsterdam: het H-TEAM initiatief (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam). Toen Joep verongelukte, was de basis voor het H-TEAM gelegd. Sindsdien zetten alle betrokkenen zich met hart en ziel in om Joep’s missie waar te maken.

Structuur/Organisatie
Per H-TEAM pijler werkt een team, bestaande uit experts van de verschillende partner organisaties, zelfstandig aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve projecten om de doelstellingen van de betreffende pijler te bereiken. De leiders van de pijler-teams vormen de kerngroep. De kerngroep, onder de leiding van Dr. Godelieve de Bree, draagt de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de voortang van het H-TEAM. De stuurgroep, onder de leiding van Prof. Dr. Peter Reiss, draagt de eindverantwoordelijkheid voor het H-TEAM en wordt gevormd door bestuurders van de partnerorganisaties.

Daarnaast zijn er twee teams die de pijler-teams, de kerngroep en de stuurgroep ondersteunen: het datamanagement-team en het communicatie-team. Het datamanagement team zorgt voor een gecoördineerde aanpak van dataverzameling en dataopslag, monitoring van eindpunten en methodologische ondersteuning. Het communicatie team ondersteunt alle teams bij het opstellen van communicatie-strategieën, persberichten en overige communicatie uitingen.

Internationale samenwerkingen

Het H-TEAM werkt nauw samen met nationale en internationale initiatieven die zich onder andere richten op het elimineren van hiv wereldwijd en experts samen brengen om de nieuwste wetenschappelijke inzichten te delen met elkaar.

 Fast Track Cities Initiative

Het H-TEAM is onderdeel van het Fast-Track Cities Initiative dat op Wereld Aids Dag in 2014 in Parijs werd gelanceerd.

Lees meer

Het Fast-Track Cities Initiative wordt geleid door burgemeesters en hun lokale overheden van meer dan 50 steden waar hiv relatief veel voor komt. Binnen iedere stad wordt er nauw samengewerkt met alle betrokkenen waaronder de meest kwetsbare groepen, activisten en de (lokale) zorgaanbieders.
De steden worden gemotiveerd om in 2020 de volgende UNAIDS doelstellingen te bereiken:
• 90% van de mensen met een hiv infectie zijn op de hoogte van hun status,
• 90% van de mensen met hiv die weten dat ze hiv hebben worden behandeld met hiv remmers,
• 90% van de mensen die behandeld worden met hiv-remmers onderdrukt het virus
• Geen discriminatie en stigma meer
Op het dashboard van de Fast Track Cities website is te zien hoe ver de steden zijn in het bereiken van deze doelen. De pagina over Amsterdam is via deze link te vinden.
De International Association of Providers of AIDS Care (IAPAC) , het Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) en het United Nations Human Settlement Programme (UN-Habitat) in samenwerking met de stad Parijs zijn de belangrijkste partners in het Fast Track Cities Initiative, zij bieden ondersteuning aan de steden die deelnemen.

AIDS2018

In 2018 werd de 22e Internationale Aids Conferentie in Amsterdam georganiseerd (23-27 juli). Meer dan 16.000 onderzoekers, beleidsmakers, funders en communityleiders uit meer dan 160 landen kwamen samen in Amsterdam. Daarmee was de conferentie een belangrijke mijlpaal op weg naar een wereld zonder hiv. Peter Reiss, de voorzitter van de H-TEAM stuurgroep, was co-chair van de conferentie.

Lees meer

Het was de tweede keer in de geschiedenis dat de Internationale Aids Conferentie in Amsterdam werd georganiseerd; de eerste keer was in 1992. Het thema van deze editie was ‘Breaking Barriers Building Bridges‘. Bezoek https://www.aids2018.org voor session recordings en foto’s van het evenement.