NRC: De nalatenschap van de aidsbestrijder die omkwam bij MH17

Een van de prominente slachtoffers van MH17 was aidsbestrijder Joep Lange. Zijn opvattingen leven vijf jaar later nog altijd volop voort in de manier waarop de ziekte aangepakt wordt.

Per 1 augustus zal in heel Nederland PrEP (een preventieve pil die beschermt tegen besmetting met hiv) beschikbaar zijn voor mensen met hoog risico op hiv, homoseksuele mannen met wisselende seksuele contacten. Dat geldt als een doorbraak in de bestrijding van de hiv-epidemie, omdat hiermee een groot aantal nieuwe besmettingen kan worden voorkomen.

„Joep zou trots en tevreden geweest zijn”, zegt Peter Reiss, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. „Maar misschien zou hij ook vinden dat het allemaal veel te lang had geduurd, want Joep was vaak ongeduldig, soms op het drammerige af als het moest.”

Joep Lange was als hiv-onderzoeker vanaf het eerste uur betrokken bij de bestrijding van hiv en aids. Op donderdag 17 juli 2014 was hij een van de slachtoffers van de raketaanval op vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Samen met zijn partner Jacqueline van Tongeren was hij op weg naar de twintigste editie van de Wereldaidsconferentie, in Melbourne, Australië.

Joep Lange gaf de kickstart voor het zogeheten H-TEAM (HIV Transmissie Eliminatie AMsterdam), dat er onder meer om draait de mensen te vinden die recentelijk geïnfecteerd zijn geraakt. Dat betekent: mensen bewust maken, snel en veel testen, en wanneer iemand positief test binnen 24 uur met virussremmers behandelen. Dan wordt de keten van verdere overdracht doorbroken.

Reiss: „Nu, na een aantal jaar, zien we al resultaat. De snelheid waarmee mensen die pas een infectie hebben opgelopen op behandeling worden gezet is in Amsterdam exponentieel toegenomen. Het aantal nieuwe hiv-infecties loopt terug. En, nu PrEP erbij komt, gaan we hopelijk een nog scherpere daling zien.”

Lees de rest van het artikel op de website van NRC. Lees ook het interview met zoon Max Lange en luister de podcast NRC Vandaag over Joep Lange.

Recommended Posts