Nieuwsuur: Hiv-artsen luiden noodklok en gaan zelf PrEP verstrekken

Zeker twintig mensen hebben hiv gekregen omdat zij niet aan PrEP konden komen. PrEP is een medicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie. Het Aidsfonds/Soa Aids Nederland verwijt minister Bruno Bruins van Volksgezondheid dat hij treuzelt met de landelijke invoering van het geneesmiddel. Hiv-artsen vinden het inmiddels zo onverantwoord dat ze patiënten zelf aan PrEP gaan helpen.

Marc van der Valk van de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) vindt de situatie zo onverantwoord dat de ziekenhuizen zelf PrEP verstrekken. “PrEP-zorg hoort thuis bij de soa-poli’s van de GGD, maar als toegang tot het middel via die poli’s niet beschikbaar is, dan zullen we binnen de 25 hiv behandelcentra in Nederland mensen helpen om aan PrEP te komen.”

Al tweeënhalf jaar is het ministerie van Volksgezondheid bezig met de invoering van PrEP. Huisartsen kunnen het medicijn voorschrijven en bij de Amsterdamse GGD loopt er een proef met het medicijn. De deelnemers moeten zich regelmatig op hiv laten testen.

Maar niet alle GGD’s en huisartsen willen PrEP voorschrijven. Ook moeten gebruikers zelf de kosten betalen. In de dagelijkse praktijk gaat het fout. “Mensen weten niet waar ze het middel kunnen krijgen en de medische begeleiding gaat niet goed”, zegt Van der Valk. “En als je daardoor bijvoorbeeld te weinig pillen neemt, kan je alsnog een hiv-infectie oplopen.”

Lees het volledige artikel en bekijk de reportage op de website van Nieuwsuur.

Recommended Posts