Nieuwe H-TEAM campagne van start

Vorige week lanceerde Man tot Man* een nieuwe online campagne, gericht op homo- en bi-mannen die zich zelden tot nooit laten testen op hiv. Hierbij is gebruik gemaakt van meerdere H-TEAM studies, en input uit de MSM community om eerder niet bereikte sub-doelgroepen te bereiken.

Amsterdam heeft als doel gesteld om als een van de eerste steden ter wereld 0 nieuwe hiv-infecties te hebben. De hiv-aanpak in Amsterdam is erg succesvol, toch zijn er nog mannen die zich om uiteenlopende redenen niet laten testen. Dit terwijl de behandeling van hiv zo ver is ontwikkeld, dat iemand met hiv die medicijnen krijgt, niet alleen gezond is, maar ook het virus niet meer kan doorgeven aan anderen. Daarom is het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van hun hiv-status. Het doel van deze campagne is dan ook om homo- en bi-mannen te stimuleren om zich te laten testen op hiv.

Uniek aan deze campagne is dat deze zich richt op 4 sub-doelgroepen in plaats van op de bredere (al goed bereikte) doelgroep: Een biseksuele jongen, een wat oudere man die getraumatiseerd is door de aids-epidemie, een Marokkaans-Nederlandse jongen en een Latijns-Amerikaanse jongen zonder verblijfsstatus. Voor deze 4 is gekozen op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek door het H-TEAM naar mensen die laat in de hiv-zorg terecht komen en hun drijfveren om testen lange tijd te ontwijken. De campagne spreekt alle vier aan op hun specifieke motivaties en drempels en geeft oplossingen voor hun (soms ingebeelde) problemen. Naast de wetenschappelijke basis is heeft een focusgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de community geholpen om de personas verder te ontwikkelen.

Om de mannen te bereiken die zich normaal gesproken niet laten testen  is het van groot belang dat de doelgroepen zichzelf herkennen in de campagne. In samenwerking met het Amsterdamse productiebedrijf Sounds Like Film werd een reeks gedramatiseerde verhaallijnen ontwikkeld, gebaseerd op hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat.

De campagne hoopt mannen, die lijken op de 4 karakters in de korte films, te overtuigen zich te laten testen. Naast advertenties op social media komen mannen de campagne ook tegen op gay dating apps. Naast de reguliere test opties (o.a. de GGD Soapoli, de huisarts en het AHF Checkpoint), biedt de campagne ook thuistests aan via Soapoli online. Daarnaast wordt PrEP onder de aandacht gebracht.

Onder regie van Sander Ligthart, resulteerde dit in twee online mini speelfilmpjes en een aantal korte teaser en social media versies. Door middel van een intensief casting proces werden talentvolle acteurs aangenomen die uit eigen ervaring konden putten. De acteurs kregen geen vaste dialogen mee, maar werkten met vrije geïmproviseerde teksten. Een regie stijl die Sander Ligthart ambieert bij het maken van human interest campagnes.

https://www.mantotman.nl/nl/amir

https://www.mantotman.nl/nl/joris

https://www.mantotman.nl/nl/Ben

https://www.mantotman.nl/nl/juan

*Man tot Man en de website Mantotman.nl zijn initiatieven van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. Het merk richt zich op mannen die (ook) seks hebben met mannen met de website, campagnes en voorlichting online en op locatie.

We zijn dankbaar voor alle MSM die hebben meegewerkt aan het ontwerp en de beoordeling van de campagne.

Opdrachtgever: H-TEAM / Man tot Man

Campagne lead: Arjan van Bijnen
Onderzoek: Muhammad Sharjeel

Advertentiedistributie: WeDigital
Productiemaatschappij: Sounds Like Film
Regisseur: Sander Ligthart
Producer: Jorrit Gerritsen
DOP: Jeroen Simons
Casting: July Janssen
Styling: Sanne Prins
Production Design: Nathalie Veen
Gaffer: Emile Groenewoud
Geluid: Wouter van Opdorp
Sound Design: Nando Eweg / Sounds Like Film
Edit: Sander Ligthart
Grading: Cinemeta

Recente berichten