Nederland op schema om hiv doelen uit Nationaal Actieplan te bereiken

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland is in de laatste drie jaar gedaald van 941 in 2015 naar 664 in 2018, zo blijkt uit cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door Stichting HIV Monitoring (SHM). Hiermee ligt Nederland op schema om voor 2022 het aantal hiv-diagnoses te halveren; een doel dat is gesteld in het Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid.

Uit het HIV Monitoring Report dat vandaag werd gepubliceerd blijkt ook dat in 2018 92% van het geschatte aantal mensen dat in Nederland met hiv leeft zich bewust was van hun hiv-positieve status;   93% van hen werd behandeld en 95% van degenen die werden behandeld hadden niet-detecteerbare waarden van het virus in hun bloed (’92-93-96’). Deze cijfers suggereren dat, na voorheen al het mondiale UNAIDS ’90-90-90’ fast-track doel voor 2020 te hebben behaald, Nederland nu ook op weg is om een tweede, ambitieuzer doel te bereiken van ’95-95-95’ voor 2022, gesteld door het Nationaal Actieplan.

Het report toont ook een vermindering van het jaarlijks aantal nieuwe hiv-infecties, waarvan de meerderheid nog steeds voorkomt onder mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Ondanks dit goede nieuws is er nog steeds ruimte voor verbetering. Het report laat zien dat de mate waarin de drie ’95-95-95’ doelen worden bereikt zowel tussen als binnen bepaalde groepen verschilt. Dit zijn bijvoorbeeld jonge mensen en mannen en vrouwen met een migratieachtergrond. Hoewel MSM in het algemeen steeds sneller worden gediagnosticeerd na het oplopen van een hiv-infectie, wordt ongeveer 1 op 3 van deze mannen nog steeds gediagnosticeerd in een laat stadium van de infectie met een aangetast immuunsysteem. Dit zou betekenen dat MSM en andere mensen met een risico op hiv de  hiv zorg en preventiediensten niet in gelijke mate bereiken of hiervan profiteren, waaronder mogelijk pre-expositie profylaxe (PrEP). Een beter en nauwkeuriger begrip van de verschillen tussen, en behoefte van, deze mensen zal van wezenlijk belang zijn om op-maat-gemaakte en vroegtijdige toegang tot testen, preventie en zorg voor iedereen te waarborgen.

Peter Reiss, directeur van SHM en H-TEAM projectleider: ‘In een tijd waarin Nederland streeft naar nul nieuwe hiv-infecties, waarvan de meerderheid onder MSM blijft voorkomen, is het aanhoudend hoge percentage van late diagnose in sommige van deze MSM met name zorgwekkend. Het benadrukt de heterogeniteit van de bevolkingsgroepen die we dienen, inclusief die van MSM, en onderstreept de behoefte aan interventies die in toenemende mate afgestemd zijn op de specifieke behoeften van elke community.

Lees het volledige HIV Monitoring Report 2019.

Recommended Posts