H-TEAM onderzoek: mogelijke verbeteringen in behandeling voor mensen met hiv

Een nieuw onderzoek toont aan dat vroege diagnose en een snelle start van behandeling ervoor zorgt dat mensen met een recente hiv-diagnose het virus sneller kunnen onderdrukken, waardoor het virus niet langer meetbaar is in het lichaam.

Deze bevindingen werden vorige maand gepresenteerd tijdens de International AIDS Society (IAS) Conferentie in Mexico door Maartje Dijkstra, arts en PhD student bij het H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam).

Haar nieuwste onderzoeksresultaten laten zien dat, bij een onmiddellijke start van behandeling, de tijd die nodig is om het virus te onderdrukken mogelijk terug kan worden gebracht van 95 naar 55 dagen. Dit betekent dat de tijd vanaf de hiv-diagnose tot het moment dat het virus onmeetbaar is in het lichaam met 40 dagen kan worden verminderd (gemiddeld). Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuw zorgtraject dat het H-TEAM heeft ontwikkeld.

“We hebben een uniek zorgtraject ontwikkeld. Mensen die een positieve hiv-diagnose krijgen kunnen dezelfde dag of de dag erna beginnen met de behandeling. Doorgaans kan dat in Nederland enkele weken duren,” zegt Dijkstra.

AIGHD is de coördinator van het H-TEAM project, dat als doel heeft om hiv te verminderen onder hoog risicogroepen in Amsterdam, waaronder mannen die seks hebben met mannen (MSM) en migranten. Daarnaast streeft het H-TEAM ernaar de prognose te verbeteren van mensen die leven met hiv en de kans op overdracht te verkleinen.

Dijkstra werkt samen met GGD Amsterdam, één van de partners van het project. De nieuwe hiv-test van de GGD kan snel worden afgenomen en geeft al na anderhalf uur uitslag. Als iemand positief test wordt deze persoon onmiddellijk doorverwezen naar één van de Amsterdamse ziekenhuizen voor behandeling.

“We gebruiken een point-of-care RNA test die het virus direct kan opsporen, al 7 dagen nadat iemand hiv heeft opgelopen. Het standaard type tests detecteert alleen het antigeen of antistoffen van het virus. De standaard tests kunnen pas na 2 weken tot 3 maanden worden afgenomen – wanneer de antistoffen zijn gevormd – waardoor de behandeling vertraging oploopt. Met ons werk willen we het tijdsbestek van infectie tot niet-detecteerbare waarden verkorten,” voegde ze toe.

“Onderzoekers weten nu dat het belangrijk is om vroeg te beginnen met de behandeling van hiv omdat de werking van het immuunsysteem op die manier beter intact blijft. In de vroege infectiestadia werkt het lichaam heel hard om het virus te bestrijden, dat zich snel vermenigvuldigd. De hiv-medicijnen helpen het immuunsysteem om het virus te bestrijden, dus hoe eerder we het virus kunnen onderdrukken, hoe beter de uitkomsten voor de patiënt.”

Een ander voordeel van vroege behandeling is dat het voorkomt dat het virus wordt overgedragen op anderen. Omdat de concentratie van het virus in het bloed in het begin zo hoog is, kunnen andere personen het virus makkelijker oplopen via bloed of lichaamsvloeistoffen.

“Over het algemeen zien we een positieve trend in Nederland met een daling van het aantal nieuwe infecties. Toch is het van belang dat er nieuwe behandelingstrajecten worden ontwikkeld die de zorg verbeteren en overdracht beperken. Dat maakt deze studie zo belangrijk.”

Lees het artikel op de website van AIGHD. Meer informatie over het onderzoek naar vroege behandeling lees je hier.

 

Recommended Posts