Doe jij het ook ? HIV-Testweek 2016

Hiv-testweek in Amsterdam 28/11-4/12

Je gratis en anoniem laten testen op hiv, dat kan in Amsterdam, tijdens de hiv-testweek van 28 november tot en met 4 december. Het testen kan op diverse locaties : bij 14 huisartspraktijken, in 4 ziekenhuizen en bij de GGD Amsterdam. Ook op enkele markten in de stad wordt de hiv-test aangeboden. In de meeste gevallen gaat het om een hiv-sneltest, die binnen 60 seconden het resultaat geeft.

De Hiv-testweek is een initiatief van het H-TEAM, het Amsterdam samenwerkingsverband van alle organisaties die met hiv te maken hebben.  Het doel van de week is om Amsterdammers aan te sporen zich op hiv te laten testen.  Als een HIV infectie wordt vastgesteld kan onmiddellijk met behandeling worden gestart.

Met vroege opsporing en snelle behandeling wil het H-TEAM de hiv-epidemie definitief stoppen. Er leven in Nederland bijna 23.000 mensen met hiv, daar komen elk jaar nog zo’n kleine duizend mensen bij.  In Amsterdam zijn dat jaarlijks nog steeds 200 à 300 nieuwe hiv-infecties.

Jan van Bergen, huisarts – bijzonder hoogleraar hiv en soa’s UvA en werkzaam bij Soa Aids Nederland, is coördinator van de hiv-testweek : “ We doen er alles aan om meer mensen in een vroeg stadium van hun hiv- infectie op te sporen en te behandelen. Dit is hard nodig omdat er naar schatting 2.800 mensen in Nederland zijn die niet weten dat ze hiv hebben. Bijna de helft van de mensen waarbij hiv wordt vastgesteld komt te laat in zorg met schade aan hun immuunsysteem.  Hoe sneller ze beginnen met het slikken van hiv-remmers, hoe gezonder ze verder kunnen leven en bovendien voorkomen ze daarmee de overdracht van infectie naar hun seksuele partner(s).”

In Amsterdam zullen posters te zien zijn met de tekst : ‘Doe jij het ook?’ . Mensen zullen tijdens die week actief aangesproken worden op straat, bijvoorbeeld op markten in het centrum van Amsterdam en Amsterdam Zuidoost,  om zich te laten testen op hiv. Via social media zullen mensen geattendeerd worden op de gratis testplekken.

Op vrijdag 2 december is een Meet & Greet in Amsterdam Zuidoost met de cast van de tv-serie ‘No Socks No Shoes’. Deze serie van GAM TV kwam tot stand in samenwerking met Soa Aids Nederland en de AIDS Health Care Foundation. Testen op hiv komt in een van de afleveringen aan de orde.  Tijdens het feestelijk event met de acteurs kunnen bezoekers zich ook gratis op hiv laten testen.

Kijk voor meer details op : hivtestweek.nl

Recente berichten