Bewust van risico: sneller testen

Bewustwording en behandeling: de campagnes
Om de hiv-epidemie in Amsterdam een halt toe te roepen is het belangrijk dat mensen op tijd weten dat ze hiv-positief zijn en zich hiervoor laten behandelen. Zo’n 70 procent van de hiv-infecties in Nederland vindt plaats onder MSM. Het H-TEAM richt zich met deze bewustwordingsactiviteiten daarom op deze groep.
Door bewustwording en goede doorverwijzing naar testmogelijkheden en behandeling zorgt het H-TEAM voor:
- Grotere bewustwording van de (vroege) symptomen van hiv onder MSM
- Snellere opsporing van (acute) hiv bij MSM
Via innovatieve communicatiecampagnes maken we MSM bewust van de symptomen van een (acute) hiv-infectie en de voordelen van snelle behandeling. Door middel van online tools worden MSM gestimuleerd zich te laten testen op een (acute) hiv-infectie.
Scroll naar beneden voor meer informatie over deze campagnes en de behaalde resultaten.
Deze interactieve check maakt bewust van het eigen risicogedrag en van de symptomen waar je last van kunt hebben tijdens de acute fase van een hiv-infectie. Blijkt uit de Symptomencheck dat iemand mogelijk een acute hiv-infectie heeft, dan wordt hij doorverwezen naar de GGD Amsterdam. Hier is een speciale procedure ingericht waarbij iemand die vermoedelijk een acute hiv-infectie heeft, direct terecht kan voor een test met een speciaal apparaat, waarmee hiv al in een heel vroeg stadium kan worden opgespoord. Wanneer inderdaad hiv wordt gevonden bij iemand, kan hij via een versnelde procedure direct door naar een hiv-behandelaar in Amsterdam.
Van de mannen die zich hebben gemeld voor een AHI test bij de GGD in Amsterdam kwam 38% naar aanleiding van de campagne of de website. In de eerste maanden van de campagne was dit percentage 60%. Hieruit blijkt niet alleen dat de website nog steeds effectief is, maar ook dat de kennis over AHI binnen de risicogroep en onder professionals is toegenomen: bijna 2/3e van alle verwijzingen komen nu buiten de campagne om.
Landelijke AHI campagne
Naar aanleiding van de ervaringen met de acute hiv-infectie campagne onderzocht het H-TEAM de haalbaarheid van een landelijke implementatie van het AHI diagnostisch en verwijzingstraject. In november 2019 werd de landelijke AHI campagne gelanceerd met een vernieuwde website: hebikhiv.nl. De campagne is in samenwerking met de community ontworpen en uitgevoerd.
Team
-
Arjan van Bijnen
Lid
Soa Aids Nederland -
Godelieve de Bree
Lid
Amsterdam UMC
AIGHD -
Paul Zantkuijl
Lid
Soa Aids Nederland -
Tomas Derckx
Lid
Hiv Vereniging Nederland -
Udi Davidovich
Projectleider
GGD Amsterdam