Bewust van risico: sneller testen

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) hebben een hoger risico op een hiv-infectie. Het H-TEAM maakt MSM bewust van het belang van snel testen op hiv nadat zij risico hebben gelopen en snelle behandeling wanneer een hiv-infectie is gevonden.

 

Ook maken we MSM alert op de symptomen die kunnen wijzen op een acute hiv-infectie. Dit doen we door middel van bewustwordingscampagnes.
Om acute infecties direct te kunnen aantonen – en vervolgens behandeling te kunnen starten in deze cruciale fase van het infectieverloop – gebruikt het H-TEAM een speciaal apparaat. Met dit test-apparaat kan hiv vroeger worden gevonden dan via de standaard combinatietesten. Via een versneld traject kunnen mannen na een positieve uitslag direct terecht bij een hiv-behandelaar in Amsterdam.

sdfsd

Doel bewustwording en behandeling:

Door bewustwording en goede doorverwijzing naar testmogelijkheden en behandeling zorgt het H-TEAM voor:

 • Grotere bewustwording van de (vroege) symptomen van hiv onder MSM
 • Snellere opsporing van (acute) hiv bij MSM
waarom-w

Waarom

Om de hiv-epidemie in Amsterdam een halt toe te roepen, is het belangrijk dat mensen op tijd weten dat ze hiv-positief zijn en zich hiervoor laten behandelen. Dat is beter voor de eigen gezondheid, maar voorkomt ook verdere overdracht.

Lees meer >>

aanpakken

Hoe

Via een communicatiecampagne heeft het H-TEAM mannen die seks hebben met mannen (MSM) bewust gemaakt van de symptomen van een acute hiv-infectie. Hiervoor is de site Hebikhiv.nl gebouwd. Ook kunnen mannen hier de Symptomencheck invullen.

Lees meer >>

resultaat-w

Resultaten

Inmiddels zijn er 329 mannen getest via de versnelde methode. 30 mannen werden gediagnosticeerd met een hiv-infectie; 24 hiervan waren acute hiv-infecties. Behalve opsporing van hiv-infecties is ook de kennis over symptomen van acute hiv-infecties belangrijk.

Lees meer >>

Nieuws

Team

Elke H-TEAM-pijler wordt uitgevoerd door een multidisciplinaire werkgroep.
Binnen de pijler ‘bewustwording en behandeling’ bestaat de werkgroep uit deze collega’s:

 • Arjan van Bijnen
  Arjan van Bijnen

  Lid
  Soa Aids Nederland

 • Fred Verdult
  Fred Verdult

  Lid
  Hiv Vereniging Nederland

 • Godelieve de Bree
  Godelieve de Bree

  Lid
  Amsterdam UMC/AIGHD

 • Udi Davidovich
  Udi Davidovich

  Projectleider
  GGD Amsterdam

 • Wim Zuilhof
  Wim Zuilhof

  Projectleider
  Soa Aids Nederland