Wat is PrEP?

De GGD Amsterdam onderzoekt de toepasbaarheid van PrEP (pre-expositie profylaxe) voor hiv-preventie: het AMPrEP (Amsterdam PrEP) project. PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen.

 

De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat medicatie wordt ingenomen voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. PrEP bestaat uit één pil, Truvada. Hierin zitten twee geneesmiddelen die ook worden gebruikt voor behandeling van hiv, namelijk emtricitabine en tenofovir disoproxil. Door PrEP wordt het voor hiv moeilijker om cellen te infecteren. Ook kan hiv zich moeilijker vermeerderen. Daarom heeft iemand die PrEP slikt veel minder kans om met hiv geïnfecteerd te raken.

prep

Doel PrEP strategie

Doel van het project is de toepasbaarheid van PrEP (pre-expositie profylaxe) voor hiv-preventie te onderzoeken. Onderzocht wordt hoeveel homomannen en transgender personen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht en ons project is het eerste dat deelnemers t de keuze geeft tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema rondom seks. De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaardinterventie voor hiv-preventie in Nederland.
Voor meer informatie over het Amsterdam Prep project, zie: www.ggd.amsterdam.nl/prep

waarom-w

Waarom is PrEP een belangrijke strategie?

Het aantal nieuwe mensen met een hiv-infectie daalt de laatste jaren heel licht. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 900 mensen de diagnose hiv-infectie, waarvan 162 in Amsterdam (2015). In 2015 werd 65 van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen.

Lees meer

Deze groep, aangevuld met transgender personen waarvan een deel ook een verhoogd risico heeft op het oplopen op een hiv-infectie, is daarom gekozen als doelgroep voor dit eerste onderzoeksproject.
Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor personen met een verhoogd risico op hiv, zoals gratis testen. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms en het regelmatig laten testen op hiv en soa.

aanpakken-w

Hoe pakken we dat aan?

Tussen augustus 2015 en juni 2016 zijn 376 mensen gestart met PrEP: 374 homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, en 2 transgender vrouwen.
Van deze mensen zijn er 273 gestart met dagelijks PrEP.

Lees meer

De rest heeft gekozen voor incidenteel PrEP gebruik rondom seks. Zij worden gedurende drie jaar gevolgd en begeleid door de soa-polikliniek van de GGD Amsterdam met soa-, hiv- en andere testen, en counseling.

resultaat-w

Resultaten:

De PrEP wordt verstrekt van augustus 2015 tot en met mei 2018. Daarna worden deelnemers tot 1 december 2018 nog twee maal gezien op de soa-polikliniek. Tussentijdse resultaten worden gedurende het project bekend gemaakt, definitieve resultaten begin 2019.

Lees meer

Bij ongeveer een vijfde van alle deelnemers hebben we een soa gevonden bij het screeningsbezoek. Eén persoon bleek tijdens het screeningsbezoek helaas hiv-positief te zijn. Niemand had een acute hiv-infectie op het moment dat hij/zij met PrEP startte. Een infectie met het Hepatitis C-virus, een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt en waarvoor nog geen vaccinatie bestaat, vonden we bij 18 deelnemers. Drie van deze 18 hadden de infectie doorgemaakt (dus de infectie was behandeld of vanzelf genezen) en bij 15 mensen was het Hepatitis C-virus nog aanwezig. Tien personen wisten nog niet dat ze een Hepatitis C-virusinfectie hadden. Iedereen bij wie het Hepatitis C-virus nog aanwezig was, is verwezen naar een ziekenhuis om behandeld te worden. Deze mensen kunnen PrEP blijven slikken en blijven deelnemer van AMPrEP. In juli 2017 verscheen hierover een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS. De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaardinterventie voor hiv-preventie in Nederland.

Nieuws

Team

 • Dr. G.J. Sonder
  Dr. G.J. Sonder

  Lid
  GGD

 • Dr. M.F. Schim van der Loeff
  Dr. M.F. Schim van der Loeff

  Lid
  GGD

 • Dr. A. Hogewoning
  Dr. A. Hogewoning

  Lid
  GGD /AMC

 • Dr. Y.T. van Duijnhoven
  Dr. Y.T. van Duijnhoven

  Lid
  GGD

 • Drs. R.C.A. Achterbergh
  Drs. R.C.A. Achterbergh

  Lid Bewustwording & Behandeling
  GGD

 • Prof. dr. H.J.C. de Vries
  Prof. dr. H.J.C. de Vries

  Principal Investigator
  GGD /AMC

 • Gerben Rienk Visser
  Gerben Rienk Visser

  Lid
  GGD

 • Prof. dr. M. Prins
  Prof. dr. M. Prins

  Principal Investigator
  GGD/AMC

 • Dr. U. Davidovich
  Dr. U. Davidovich

  Lid
  GGD

 • Drs. E. Hoornenborg
  Drs. E. Hoornenborg

  Projectleider
  GGD

 • Dr. J.J. van der Helm
  Dr. J.J. van der Helm

  Lid
  GGD